Spiel 2023: Mijn Ervaring op de Spellenbeurs in Essen

Gepubliceerd op 10 oktober 2023 om 15:00

5 t/m 8 oktober 2023 - Essen Duitsland


Spiel Essen 2023 in Cijfers
• 193.000 bezoekers uit 85 landen
• 935 exposanten uit 56 landen
• 1.750 novelties
• in 6 hallen op circa 62.500 m²
• 4 dagen 


Als bordspelliefhebber keek ik al maanden uit naar Spiel 2023, de grootste spellenbeurs ter wereld die elk jaar plaatsvindt in Essen, Duitsland. Dit jaar was het de eerste keer dat ik alle dagen naar de beurs ging, vroeg van tevoren had ik ook al een Airbnb gehuurd in de omgeving.

Ik had het geluk om ook aanwezig te mogen zijn op de pers dag, deze was op woensdag 4 oktober. Hier werden we welkom geheten en werd er een leuke presentatie gegeven over de Beurs, daarnaast werd ook de Spellenprijs uitgereikt.  Na de presentatie werd er een 'Novelties show' gehouden. Hier werden heel veel nieuwe spellen gepresenteerd. De uitgevers waren hier zelf ook aanwezig om wat te vertellen over hun nieuwe spel. Afsluitend kreeg je de mogelijkheid al over de beurs te lopen, het is best leuk om te zien hoe iedereen bezig is met het opzetten van de stand en alvast een indruk te krijgen van de beurs.

De volgende dag was het dan echt zover! Om 10:00 uur openden de deuren van Spiel. De beursvloer was gevuld met enorm veel enthousiaste uitgevers. Bijna alle stands waren opgezet met speeltafels waar je plaats kon nemen om de spellen uit te proberen. Of je nu houdt van eenvoudige kaartspellen of complexere spellen, er was altijd wel iets dat bij je smaak paste. Bovendien waren er spellen uit alle delen van de wereld vertegenwoordigd, waardoor Spiel echt een internationaal karakter had.

Het was niet alleen de diversiteit aan spellen die indruk maakt, maar ook de sfeer op Spiel. Overal waar je keek zag je mensen die genoten van hun favoriete hobby, vol enthousiasme en passie voor bordspellen. Het is inspirerend om zo'n community van spelliefhebbers bij elkaar te zien komen.


 

Naast het spelen van spellen, biedt Spiel ook de mogelijkheid om te praten met ontwerpers en uitgevers. Het was fascinerend om de gedachten achter bepaalde spellen te horen en te leren over het creatieve proces dat nodig is om een spel tot leven te brengen. 

Op Spiel heb ik onder andere Light Speed Area gespeeld. Het is al het derde jaar op rij dat we deze uitgever, Tablescope, op Spiel ontmoeten. Light Speed Area is een real-time spel waar je je ruimteschepen strategisch probeert te plaatsen om zo vijandige voertuigen neer te halen. Aan het einde van het spel maak je een foto en de bijbehorende app zal de puntentelling doen en laten zien wie er heeft gewonnen!

 


Een ander spel dat ik heb kunnen spelen is Septima van de uitgever Mindclash Games. Zij staan bekend om de  innovatieve en uitdagende spellen, en met Septima lijken ze weer een geweldig spel gemaakt te hebben.In dit spel worden spelers uitgedaagd om hun strategische vaardigheden te gebruiken en slimme beslissingen te nemen. Het leuke is ook dat ik dit spel heb kunnen spelen op Spiel! Ik kan je ook vertellen dat dit spel met mij mee naar huis is gegaan. Het is een meest veelbelovende spellen die volgens kenners zeker de moeite waard is om in de gaten te houden.

 


Als ik één ding mag benadrukken dat mij echt is bijgebleven van Spiel dit jaar, dan is het echt de vriendelijkheid en gastvrijheid van iedereen die aanwezig was. Of het nu medewerkers van stands waren of andere bezoekers, iedereen was bereid om te helpen en hun liefde voor spellen te delen. Het creëerde een warme en uitnodigende sfeer waar ik mij helemaal thuis in voel. Het mag van mij nog wel een paar dagen langer duren.

Kortom, dit jaar was het weer helemaal geweldig. Ik heb de kans gekregen om nieuwe spellen uit te proberen, ontwerpers te ontmoeten en de bordspelgemeenschap weer te ervaren, maakte dit evenement onvergetelijk. 

Of je nu een fanatieke bordspelspeler bent of net begint met het ontdekken van de bordspelwereld, Spiel heeft voor iedereen wat! Dus noteer de datum alvast in je agenda voor volgend jaar en bereid je voor op een fantastische ervaring op Spiel 2024!

 

See you at Spiel 2024 

3 - 6 oktober