Railroad Ink - Uitbreidingen

Gepubliceerd op 7 december 2022 om 18:00

Naast de vier verschillende basisspellen van Railroad Ink zijn er ook diverse uitbreidingen verkrijgbaar, dit zijn (tot nu toe); Arcade, UnderGround, Energy, Hightech, Sky, Futuristic en Creepy. Elke uitbreiding bevat vier dobbelstenen die je als aanvulling kunt gebruiken op de gewone route dobbelstenen. Op deze pagina kom je meer te weten over alle uitbreidingen én vertel ik je wat mijn favoriete uitbreiding is. 

Eerst nog even over het basisspel!

Railroad Ink wordt gespeeld over 7 ronden. In het spel probeer je zoveel mogelijk uitgangen met elkaar te verbinden door routes te tekenen. Hoe meer uitgangen je verbind in hetzelfde netwerk, hoe meer punten je kunt verdienen. Er zijn ook bonuspunten te verdienen voor de langste spoorweg, de langste snelweg en door te tekenen in de centrale velden in het midden van je speelbord.

Aan het begin van elke ronde worden de dobbelstenen gegooid. Het resultaat op de dobbelstenen moet je tekenen op je speelbord. Iedereen speelt tegelijkertijd en tekent dezelfde routes die op de dobbelstenen staan.

Shop op www.vievboardgamesshop.nl de spellen en uitbreidingen van Railroad Ink. Klik hier!


Arcade

In de uitbreiding Arcade vind je dobbelstenen die geïnspireerd zijn op klassieke videospellen

🎲  Pluck-Man: Met deze dobbelsteen teken je Pluck-man, een spook of fruit naast je vrije uitgangen. Aan het einde scoor je punten voor het verbinden van spoken aan een Pluck-man, tenminste als het fruit ook is verbonden. 
🎲  Tetromino: Het is niet verplicht om deze te tekenen tijdens je beurt. Als je deze gebruikt dan verbeter je de lege velden op je speelbord. Je volgt het patroon van de dobbelsteen en tekent elk blokje in 1 vakje in de rechterbovenhoek. Aan het einde ontvang je 1 punt voor elk verbeterd veld met een route, maar 1 stafpunt voor elk leeg verbeterd veld.
🎲 Galactic Invaders: Deze dobbelsteen heeft drie resultaten, de alien, aanval en kernexplosie. Gooi je de Alien dan teken je deze op een leeg veld in de rechter benedenhoek op het speelveld van de speler rechts van je. Gooi je de aanval teken je een schild rondom alle aliens op je speelbord. Daarna vernietigen ze alles rondom zich en moet je alles uitvegen. Bij de kernexplosie wis je 1 alien met of zonder verdedigingsschild. Aan het einde krijg je 1 stafpunt voor elke alien op je speelbord. 
🎲  Rainbow: Deze dobbelsteen heeft een regenboog, regen en een klaver. Als de regenboog wordt gegooid teken je een regenboog op een leeg veld naar keuze of wis je een regenwolk van het veld en teken je daar een regenboog. Gooi je de regen dan teken je een regenwolk op een leeg veld (horizontaal of verticaal) grenzend aan een regenboog op het speelbord van de speler links van je. De klaver mag je tekenen op een leeg veld naar keuze. De klaver levert punten op, regenbogen zorgen ervoor dat routes verbonden zijn, maar regenwolken verbreken de routes.


UnderGround

Ga onder het oppervlakte met metro's en waterleidingen!

Er zijn metroroutes (afgebeeld met een enkele lijn) en waterleidingen (afgebeeld met een dubbele lijn met verbindingsstukken).

In de Standalone modus gebruik je de dobbelstenen in plaats van de gewone route dobbelstenen: je bouwt ondergrondse netwerken van metroroutes en waterleidingen.

In de Uitbreidingsmodus gebruik je de dobbelstenen samen met de gewone route dobbelstenen, maar zonder ze te mengen! Je hebt voor elke speler twee borden nodig: één voor bovengronds en één voor ondergronds. De basis route dobbelstenen worden gebruikt op het bovengrondse bord (volgens de normale regels), terwijl de Underground dobbelstenen (en regels) gebruikt worden op het ondergrondse bord!


Energy

Met de uitbreiding Energy bouw je een sterk elektriciteitsnetwerk en verlicht je routes met lantaarnpalen.

🎲 Straatlantaarn (2 dobbelstenen): Met deze dobbelstenen verlicht je je routes. De dobbelstenen bevatten snelwegen en verlichting. Het gedobbelde resultaat van de straatlantaarn dobbelstenen mag getekend worden. Telkens als je een speciale route gaat tekenen activeer je een rij of kolom. Alle velden met een straatlantaarn in die kolom of rij worden geactiveerd. Je tekent hieronder dan een ster, zodat ze 'branden'. Aan het einde van het spel ontvang je 1 punt voor elke straatlantaarn die je hebt geactiveerd. 

🎲Hoogspannings (2 dobbelstenen): In de voorbereiding teken je een krachtcentrale op een centraal veld. Aan het einde van de ronde teken je de hoogspanningsdobbelstenen. Begin bij een uitgang of bij een veld dat al elektriciteit heeft. Let wel op dat je alleen velden met routes van elektriciteit kunt voorzien. Je ontvangt aan het einde van het spel punten voor het aantal uitgangen die met de krachtcentrale zijn verbonden.

 


Hightech

Met Hightech kun je routes verplaatsen, verwijderen of wijzigen. Of je maakt geheel nieuwe routes!

🎲 Sloop (1 dobbelsteen): De sloopdobbelsteen is een routedobbelsteen en vervangt dus één witte dobbelsteen. 

🎲 Renovatie (1 dobbelsteen): Je bent niet verplicht om deze te gebruiken. Je kunt deze dobbelsteen alleen gebruiken voor een veld dat reeds een route bevat die te combineren valt met de beperking die als gestippelde lijnen op de dobbelsteen staan. 

🎲Constructie(1 dobbelsteen): Op elk moment mag je het effect van deze dobbelsteen gebruiken. Dit kan zijn: Vernietiging, je wist dan een reeds getekend veld op je speelbord. Verplaats: kies een reeds getekende route en verplaats deze op een ander veld. Vrije verplaatsing: Je tekent een route van de huidige ronde op een veld naar keuze. 

🎲 Speciale (1 dobbelsteen): De speciale dobbelsteen is een routedobbelsteen en vervangt dus één witte dobbelsteen. 


Sky

Loop op de wolken met de uitbreiding Sky! Creëer met deze uitbreiding de mooiste luchtvaartroutes en controleer het weer.

🎲 Weer (2 dobbelstenen): De weer dobbelstenen hebben als resultaat een wolk, storm of sneeuw. Deze weersymbolen teken je in de rechter benedenhoeken van twee velden waar je in de huidige ronde een route hebt getekend. Aan het einde van het spel ontvang je 1 punt voor elk veld in het grootste gebied van horizontaal en verticaal aangrenzende velden met hetzelfde type weer. 

🎲Luchtvaart (2 dobbelstenen): Je bent niet verplicht om de luchtvaartdobbelstenen te gebruiken. De luchtvaartroutes kun je verbinden met de luchthaven die ook op de dobbelsteen staat. aan het einde van het spel ontvang je 2 punten voor elk veld van je langste luchtvaartroute, maar er zijn ook strafpunten voor elk open einde van je luchtvaartroute. Je krijgt zelfs 4 strafpunten voor elke luchthaven die niet verbonden is met een route. 


Futuristic

De toekomst is hier! Bouw wolkenkrabbers, nieuwe technologiewegen of maak gebruik van de buitenaardse technologie. 

🎲 Hyperloop (1 dobbelsteen): Door de Hyperloop kun je elk soort route met elkaar verbinden. Aan het einde tellen deze mee bij de langste spoorweg en de langste snelweg.

🎲 Planologie (2 dobbelstenen): Deze dobbelstenen hebben de volgende resultaten. Aangrenzende constructie: Je ontvangt munten voor de grootste groep horizontaal of  verticaal verbonden routes. Dit is 1 munt voor elk veld in de groep. Vroege tussenverbinding: Je ontvangt 1 munt voor elke uitgang in je huidige grootste netwerk. Centrale ontwikkeling: Je ontvangt 1 munt voor elk centraal veld waarin je iets hebt getekend. Verstedelijking: Ontvang 2 munten en 1 munt extra voor elk veld met en gebouw. Deze munten kun je bijhouden op je netwerkentabel. 

🎲 Buitenaards (1 dobbelsteen): Je mag de buitenaardse dobbelsteen gebruiken maar dit hoeft niet. Op de dobbelsteen staan routes met schapen en UFO's. Aan het einde van het spel ontvang je 2 punten voor elk schaap dat een UFO kan bereiken. 


Creepy

Ontwaak uit een andere dimensie met rituelen en portalen of stuur een detective op pad om ze te stoppen!

🎲Ritueel (1 dobbelsteen): Het is altijd verplicht de route van deze dobbelsteen te tekenen. Deze hoeven niet verbonden te zijn met reeds bestaande routes of andere rituelen. Aan het einde van de ronde mag je 1 portaal aan een route tekenen die is verbonden met een rand. Aan het einde van het spel ontvang je punten voor elk krankzinnig netwerk, dit is een netwerk waar rituelen en portalen met elkaar verbonden zijn. Uitgangen die niet verbonden zijn tellen niet mee.

🎲Portaal (1 dobbelsteen): Er zijn drie soorten portalen (A, B en C) en alleen de portalen van dezelfde soort kunnen met elkaar verbonden worden. Er kunnen nooit meer dan twee portalen van dezelfde soort op je speelbord voorkomen. Bij het bepalen van de langste route van je spoorweg en snelweg mag je de portalen gebruiken.

🎲Tentakel (1 dobbelsteen): Probeer zoveel mogelijk tentakels in je territorium te krijgen. Elke ronde geeft de tentakeldobbelsteen de lengte aan. Aan het einde van de ronde mag je een tentakel op je speelbord tekenen en bepaal je het startpunt en de vorm. Aan het einde krijg je punten voor getekende tentakels en extra punten voor het combineren van tentakels met snelwegen en/ of spoorwegen.

🎲 Detective (1 dobbelsteen): Stuur de detective op pad om aanwijzingen te verzamelen, in de voorbereiding plaats je de detective naast een uitgang naar keuze. Aan het einde van de ronde mag je het aantal bewegingspunten (gelijk aan het aantal voetstappen) op de detective dobbelsteen gebruiken om je detective te verplaatsen. Als je detective na het verplaatsen op een veld met een aanwijzing (vergrootglas) eindigt, teken je een cirkel om eht vergrootglas en heb je een aanwijzing verzameld. Aan het einde ontvang je 1 punt voor elke verzamelde aanwijzing. Je ontvangt 4 punten extra sl je alle aanwijzingen hebt verzameld. 


Dat waren een hoop uitbreidingen en verschillende dobbelstenen! Weet jij al welke je moet kiezen? Ik vind dat ze allemaal wel iets speciaals hebben. Het leuke is ook dat je Railroad Ink telkens een andere twist kunt geven. Eigenlijk raak je niet uitgekeken op het spel. Maar welke is het leukste om te kopen? Ik moet zeggen, dat is ook maar net waar je interesse ligt en wat interessant klinkt. Als ik moet kiezen springen er toch een paar uit. Dat is voor mij de uitbreiding Sky. Ik vind het verzamelen van weergebieden gemakkelijk maar leuk en de luchtvaartroutes maken het ook erg leuk. De dobbelsteen Portaal uit de uitbreiding Creepy pak ik er ook vaak bij. Met deze dobbelsteen lukt het mij vaker om lange routes te maken. Als ik moet zeggen welke het minst op tafel komt is dat Futuristic, al denk ik dat dat ook wat te maken heeft met de vormgeving en kleur van de dobbelstenen.

Het leuke is dat de uitbreidingen ook niet heel duur zijn ( € 6,95 per stuk ) dus je kan er ook gewoon een keer zomaar een proberen. :)
Heb jij al een favoriet?