Tiny Epic Galaxies BLAST OFF!

Gepubliceerd op 2 december 2021 om 15:00

Tiny Epic Galaxies BLAST OFF!

2 - 4 spelers
30 - 45 minuten
Leeftijd: 9 +
Weigh: 1.90/5
Uitgever: Gamelyn Games


Tiny Epic Galaxies BLAST OFF is een dobbel- en kaartspel dat zich afspeelt in de Galaxy. Het doel is om zoveel mogelijk planeten te koloniseren met behulp van je ruimteschepen.

Iedere speler krijgt zijn ruimteschepen, Galaxy mat en houten tokens in een kleur naar keuze. Tijdens je beurt gooi je met de dobbelstenen.
 In het begin start je met vier dobbelstenen maar dit kun je in de loop van het spel upgraden naar meer. Op de dobbelstenen staan acties die je kan uitvoeren.
De verschillende acties zijn:
⌘ Je ruimteschip verplaatsen
Land op de planeet of blijf in de baan rond de planeet om te beginnen met de kolonisatie. 
⌘ Je kolonie verbeteren
Terwijl je ruimteschepen om een planeet cirkelen, werken ze eraan om deze te koloniseren door langs het koloniespoor te gaan. Afhankelijk van de planeet kun je Life of Tech gebruiken.
⌘ Grondstoffen verzamelen
Planeten kunnen twee verschillende soorten hulpbronnen produceren die je kunt verzamelen: Energie en Cultuur.
⌘ Gebruik maken van de Galaxy
Bij deze dobbelsteen mag je een actie op je Galaxy Mat of een actie op een van de planeten die je gekoloniseerd heb uitvoeren.

Je mag de dobbelstenen per beurt altijd één keer opnieuw gooien. Daarna kost het één Energie. Andere spelers mogen ook gebruik maken van de dobbelstenen, dit is het zogenoemde 'volg' mechanisme. Ze betalen hiervoor wel één Cultuur. 

De game bevat de mini-uitbreiding Satellites en Super Weapons, die extra strategie toevoegt en de herspeelbaarheid vergroot. 

Je kunt punten verzamelen door de planteten te koloniseren en je spelersbord te upgraden. De eerste speler die 21 punten heeft, is de winnaar van het spel!


Mijn beoordeling

Tiny Epic Galaxies BLAST OFF is het eerste spel dat ik heb gespeeld uit de Tiny Epic reeks en ik ben hier heel enthousiast over! Het is een simpel en snel dobbelspel waar je toch strategisch moet nadenken, altijd fijn om die in je collectie te hebben. Het spel heeft leuke oranjedobbelstenen en schattige meeples in de vorm van ruimteschepen. Je zet het spel makkelijk klaar en na kort de regels door te lezen kan je al beginnen. De regels zijn duidelijk omschreven en er zijn een beperkt aantal acties die goed te onthouden zijn. Het speelt simpel maar is toch uitdagend. Het geluk element wordt verkleind doordat je mag opnieuw mag rollen of Energie in kan zetten om nog een keer te rollen. 

Perfect om even tussendoor te spelen of wanneer je geen zin hebt in een expert spel. Het volg mechanisme vind ik ook echt een toevoeging. Op deze manier blijf je betrokken bij het spel wanneer je tegenspelers aan de beurt zijn, dit geeft meer spelersinteractie. Het is ook nog eens perfect om mee te nemen omdat het een klein compact spel is, lekker tiny! Dit was voor mij een goede start om kennis te maken met de Tiny Epic collectie van Gamelyn Games.

Gamelyn Games heeft dit spel ter review beschikbaar gesteld.