Kilim

Gepubliceerd op 17 november 2021 om 15:00

Kilim

2 - 5 spelers
30 minuten
Leeftijd: 8 +
Weigh: 1.67/5
Uitgever: Jyde Games


De Sultan heeft de wevers van de stad gevraagd om hun mooiste werk voor hem te maken. Diegene die het mooiste weeft wordt de Hoge Wever van het Sultanaat. Dit kun je niet negeren en daarom ga je naar de markt om mee te doen aan de veilingen om de beste tapijten te kopen en ze aan elkaar te weven om de mooiste Kilim te maken!

De tapijttegels worden in drie stapels neerlegt, in elke stapel komen ook beschadigde tapijten. Elke beurt begint met het omdraaien van een tapijttegel. Elke speler heeft de keuze uit de volgende acties, deze worden allemaal uitgevoerd tijdens die bied-fase:

Doe een bod met je geld kaarten
 Bespioneer een andere speler
 Zoek in de zak met tapijtresten
 Doe een beroep op de ambachtsman

> Om een tegel te kopen kun je meebieden. Hiervoor heb je kaarten met een waarde. Spelers draaien hun bod tegelijkertijd om. De speler met het beste bod wint het tapijt! Let wel op, als meerdere spelers hetzelfde bod hebben gedaan, wint de speler met het tweede hoogste bod.

> Drie keer in het spel (1x per speelronde) kun je de andere bespioneren met de Spy kaart. Als alle kaarten worden omgedraaid mag de speler die de spionkaart speelde een munt kaart naar keuze spelen.

> Drie keer in het spel (1x per speelronde) kun je de kaart gebruiken om in de zak met tapijtresten te zoeken, die je bijvoorbeeld kunt gebruiken om een beschadigd tapijt te maken. De speler die de Bag of Scraps kaart wil gebruiken moet wel een kaart betalen met een hogere waarde dan de winnaar van de biedingen.

> De ambachtsmannen kunnen de spelers helpen met hun Kilim. Als je de Artisan kaart speel moet je een kaart betalen met een lagere waarde dan de winnaar van de biedingen. Er liggen vier actie fiches op het speelbord waar je daarna uit mag kiezen. Deze zijn: Roteren van een van je tapijttegels, verwijderen van een van de tegels, het verplaatsen van een tegel of het pakken van de ‘Perfect Carpet’.

Nadat je een van deze acties hebt gekozen is het ook nog tijd om je Kilim te weven.

Als je een tapijttegel hebt gekocht plaats je deze voor je om je Kilim te gaan maken. De eerste tapijttegel mag je plaatsen zoals je zelf wil. Volgende moeten altijd geplaatst worden dat er 1 patroon in contact staan met ten minste 1 ander hetzelfde patroon.

Wanneer de markt ronde voorbij is en de Kilims zijn geweven wordt er een nieuwe tapijttegel omgedraaid en kunnen de acties weer opnieuw worden uitgevoerd.

Het weven van de Kilim is het belangrijkste element om de Sultan onder de indruk te krijgen. Het spel eindigt wanneer alle tegels, van de drie stapels, zijn gekocht en geplaatst. Dit is na drie rondes (dagen). Daarna worden de Kilims gescoord op de volgende punten:

De Kilim heeft een rechthoekige of vierkante vorm
 De Kilim heeft slechts 3 soorten patronen
 De Kilim heeft alle 5 soorten patronen
 Voor elke groep met aangrenzende gelijke patronen
⌘ Voor de speler met de meeste tegels van een patroon

Aan het einde krijg je ook minpunten voor de open/ zichtbare beschadigde tapijten. De speler met de meeste punten wint!


Mijn beoordeling

Kilim is een spel met een combinatie in kaarten en tegelleggen. Een spel dat makkelijk te leren is en vlot speelt. Het principe met het bieden op de tapijten vind ik een leuk mechanisme aan dit spel, en dan vooral dat hoog bieden niet per se zin heeft. Als meerdere hetzelfde hoge bedrag bieden bemachtig je het tapijt ook niet. Daarnaast geven de andere kaarten, zoals de Spy kaart, ook wat onverwachte momenten in het spel.

Ik ben niet altijd fan van tegellegspellen maar Kilim brengt daar toch wat verandering in. Dat komt denk ik voornamelijk ook door de korte spelduur, dat 30 minuten is. Het is gewoon een leuk, makkelijk spel voor tussendoor. Misschien wel wat simpel voor de ervaren spelers, al moet je soms wel goed spelen om de tapijttegels te krijgen die je wil. Het maken van de Kilim is natuurlijk ook een soort kleine puzzel. 

Bedankt Jyde Games voor het beschikbaar stellen van dit review exemplaar!