Witchstone

Gepubliceerd op 26 november 2021 om 15:00

Witchstone

2 - 4 spelers
60 - 90 minuten
Leeftijd: 12 +
Weight: 2.71/5
Uitgever: HUCH!


Eens in de 100 jaar komen verschillende tovenaars en heksen samen in een afgelegen gebied, waarvan de locatie al generaties lang strikt geheim is gehouden. Het doel van deze bijeenkomst is om het energieveld van de legendarische te regenereren Heksensteen. Door het gebruik van magische spreuken en rituelen, zorg je ervoor dat de behoud en versterking van je eigen magische krachten.


In Witchstone speel je een heks (of tovenaar) die zich verzameld heeft rondom een Oude Heilige Steen: de Witchstone. Het doel is om jouw krachten zo toe te passen dat jij de Meester van de Heksensteen wordt!

Elke speler krijgt een eigen ketel en bijbehorende speelstukken in de eigen kleur. Ook bezet elke speler één van de vier torens rondom de Witchstone op het speelbord. Als je aan de beurt bent mag je een tegel in je eigen kleur in je ketel aanleggen. In de ketel zijn namelijk zes actiesymbolen afgebeeld. Hier ga je bijbehorende bij aanleggen. Op de tegels staan telkens twee actiesymbolen. Wanneer de tegels groepen met hetzelfde symbool vormen, mag je de actie zo vaker uitvoeren!

De acties van de symbolen zijn:
⌘  Magical Wand action (Toverstaf)
Deze verwijst naar de toverstaf op het spoor onderaan het speelbord. Als je deze actie mag uitvoeren zet je de uil meeple in stapjes vooruit op dit spoor. Hier zijn verschillende acties te verdienen die eronder staan. De speler die voorop loopt krijgt ook nog eens extra acties, bijvoorbeeld iets twee keer.

⌘ Pentagram actie (Cirkel symbool)
Deze verwijst naar de cirkel bovenaan het bord. Hier zet je je uil-meeple ook in stapjes vooruit, telkens als je langs een fiche komt mag je deze pakken. 

⌘ Energy actie (verbindingsstukje)
Dit zijn de stukjes die je zelf hebt in je eigen kleur. Deze ga je aanleggen in de Kristallen Bal. Je begint altijd vanuit je opperheks of vanaf een route die je al hebt lieggen. Je mag maar aan 1 route tegelijkertijd werken. 

⌘ Witch action (Heks/meeple)
Je mag bij deze actie een heks neerleggen bij de opperheks of een heks verplaatsen. Bijvoorbeeld om je route af te leggen die je met de verbindingstukjes hebt gemaakt. 

⌘  Scroll action (kaart symbool)
Als je deze actie hebt mag je de onderste kaart pakken vanuit de 'markt'. Deze kaarten leveren je bonussen of extra overwinningspunten op. Heb je meerdere symbolen, bijvoorbeeld drie, dan mag je een kaart kiezen uit de onderste drie. 

⌘ Crystal action 
In je ketel liggen 6 kristallen in je eigen kleur en in het midden een zwarte. Je mag geen tegels neerleggen op een kristal. Je gaat daarom proberen de kristallen te verplaatsen naar de uitgangen rondom het bord. Als je een kristal actie hebt mag je het kristal verplaatsen naar een aangrenzend vakje. De uitgangen horen bij de 'kast' op het spelersbord. Wanneer je een kristal uit je ketel hebt gehaald mag je deze neerleggen in de kast, bij het bijbehorende symbool. Dit geeft je ook weer bonusacties. 

Het spel eindigt na 11 rondes, wanneer elke speler nog maar 4 tegels voor zich heeft liggen. Daarna worden alle punten geteld en de speler met de meeste overwinningspunten is de Meester van de Witchstone!


Mijn beoordeling

Ik vind Witchstone een super leuk spel. Het is in de basis vrij simpel. Je legt de tegels neer en je voert de verschillende acties uit. Het zijn wel veel acties maar het is zeker niet complex. Het was mij vrij snel duidelijk hoe en wanneer welke acties uitgevoerd moeten worden. In het spel moet je wel de focus leggen op bepaalde acties en uitvinden wat goed met elkaar speelt. Je hebt niet genoeg tijd om alles overal te kunnen doen. 

Het spel heeft een soort combi-acties. Je doet een bepaalde actie waardoor je weer bonusacties mag uitvoeren, zo kun je verschillende acties uitvoeren in een beurt. Dat vind ik echt heel leuk. Het spel ziet er ook nog een prachtig uit, daar ben ik altijd fan van! Wat mij betreft een leuk spel dat vlot en gemakkelijk speelt. Ik heb het spel in totaal met twee spelers gedaan, wat minder lang duurde dan 60 minuten.