Lunar Base

Gepubliceerd op 18 november 2021 om 15:00

Lunar Base

2 - 6 spelers
30 minuten
Leeftijd: 10 +
Weight: 2.08/5
Uitgever: By Plepic Games


Een nieuwe tijd met ruimte missies gaat beginnen! Het is jouw missie om een basis op de maan te creëren en maan dominantie te bereiken. Door de verschillende modules te doorlopen laat je je maanbasis groeien en kun je invloed gebruiken om je tegenstanders dwars te zitten. Ben jij de ruimtevaarder die dit kan bereiken?

Lunar Base is een kaartspel voor 2 - 6 spelers. Het spel bevat Credit counters en in totaal 90 kaarten, dat zijn 6 Stations, 50 Modules, 26 Agents en 8 Influences. De Influences kaarten zijn een variant om toe te voegen aan het spel. Bij het eerste spel is het aan te raden deze niet te gebruiken.


Hoe speel je Lunar Base?

Iedere speler krijgt random een Station kaart en zijn eigen Credit Counter, je start met drie Credits. De Module en Agent kaarten schud je door elkaar tot een deck en plaats je gedekt op de tafel. Elke speler krijgt drie kaarten van dit deck in zijn hand.  Daarna leg je drie kaarten plus 1 kaart extra per speler open op tafel. De speler die de afgelopen 30 dagen de langste trip heeft gemaakt mag beginnen.

Tijdens je beurt volg je drie stappen:
1. Speel een willekeurig aantal Agent kaarten (optioneel)
2. Voer één hoofdactie uit die beschikbaar is in je basis
3. Bekijk de aankomende shuttles

Om een Agent kaart te spelen betaal je de kosten, speel je het effect en leg je het open op de aflegstapel. Het effect zijn bijvoorbeeld het pakken van een kaart, het krijgen van Credits of je tegenstander kaarten laten afleggen.

Hoofdacties worden weergegeven op kaarten die aan de bovenkant blauw zijn. Tijdens elke beurt speel je één van deze hoofdacties. Dit kan bijvoorbeeld zijn het bouwen van een Module kaart of het stelen van Credits van andere spelers.

De laatste acties is het bekijken van de aangekomen shuttles. Als hier geen Agent of Module kaarten meer liggen krijgt iedere speler 1 Credit voor een complete gele Orb in zijn basis, leg je drie nieuwe kaarten neer en krijg iedere speler 1 nieuwe kaart.

Wat zijn Orbs?
Orbs zijn de halve bolletjes op de kaarten. Die krijg je door modules op je basis te bouwen en door je Station kaart te draaien. Een grijze Orb kun je aan iedere andere kleur leggen. Als je een kaart in je basis speelt moet je er rekening mee houden dat de Orbs aansluitend zijn in de kleuren.


Voor het spelen van een Agent-kaart en het bouwen van een Module kaart betaal je kosten. De kosten zijn het aantal Orbs dat in de rechterbovenhoek van de kaart wordt weergegeven. De kosten van een kaart kunnen verlaagd woorden als je matchende Orbs in je basis hebt. De resterende kosten betaal je in Credits met je Credit Counter.

Het spel eindigt wanneer een speler een of meerdere overwinning voorwaarden behaalt. Dit kan op vier verschillende manieren:
- Het verzamelen van 20 credits
- Er zijn 10 kolonisten in jouw maanbasis (astronauten icoon op de kaarten)
- Je hebt vijf verschillende wetenschappelijke prestaties
- Het onthullen van 4 Influence kaarten uit je hand.


Mijn Beoordeling

De Influence kaarten zijn een variant die je kan toepassen in Lunar Base. Deze kaarten worden door de trekstapel heen geschud. Deze kaarten hebben effecten die gelijk uitgevoerd moeten worden.

Ik vind Lunar Base een mooi, klein spel. Het zit in een klein maar interessant doosje met wat mij betreft een hele gave cover! Het spel is eenvoudig te leren, snel op te zetten en daarom ook snel te spelen. Het regelboek is erg overzichtelijk waardoor dit ook prettig is om te lezen. Ik had alleen wat moeite met de regels van de Influence kaarten. In begint verloopt het spel wel wat traag, maar wanneer je maanbasis groeit gaat het spel steeds sneller en kan het ook zomaar weer klaar zijn.

De kaarten zijn een goede kwaliteit, net zoals de Credit Counter. Hoe leuk ook om op deze manier je Credits bij de houden. Een ander voordeel is dat je het spel tot 6 spelers kunt spelen. Al moet ik zeggen dat ik dat nog niet geprobeerd heb, maar fijn dat het wel zou kunnen. Het spel heeft een klein beetje het ‘take that’ mechanisme. Soms kun je met acties de Credits van andere spelers stelen. Dat is als je het met twee spelers speelt niet altijd even fijn.

Lunar Base is perfect als filler, de speeltijd is +/- 30 minuten. Het geeft je genoeg om over na te denken, de keuze over welke actie het beste is om uit te voeren, hoe jij je maanbasis wil uitbreiden en het puzzelen met de Orbs. Wat mij betreft een aanrader!


By Plepic Games provided me a review copy.