Capital Lux 2: Generations

Gepubliceerd op 10 december 2021 om 15:00

Capital Lux 2: Generations

1 - 4 spelers
15 - 40 minuten
Leeftijd: 10 +
Weigh: 2.33/5
Uitgever: Aporta Games


Lux en de omliggende gebieden zijn voortdurend in verandering en ontwikkeling. De vier families, de rebellen, de spirituals, de edelen en de wetenschappers hebben altijd naast elkaar kunnen leven. Naarmate de generaties opgroeien zijn er veranderingen. Het enige dat alleen nooit zal veranderen is de wet van de keizer. Iedereen moet bijdragen aan het algemeen welzijn en gekwalificeerde leden naar de hoofdstad sturen.


Hoe speel je Capital Lux 2?

Het spel wordt gespeeld in 3 ronden. Die verlopen in drie stappen:
1. Draft cards
Iedere speler krijgt 6 kaarten van de stapel met burgers. Elke speler bekijkt zijn kaarten en kiest er 2 om te houden. De resterende kaarten geef je door aan de speler links van je en hier kies je er weer twee van uit. Je eindigt weer met 6 kaarten.

2. Play cards 

Als je aan de beurt bent speel je één kaart uit je hand. Je speelt deze kaart in je eigen thuisbasis of in de Capital. Het spelen van kaarten in je thuisbasis speel je in de overeenkomstige kleur. Als gevolg van enkele krachttegel kunnen kaarten ook eindigen in een ander district dan de werkelijke kaartkleur. Deze kaarten kunnen je punten opleveren aan het einde van het spel. Als je een kaart in de Capital speelt voer je het krachteffect van de bijbehorende krachttegel uit. Dit is bijvoorbeeld een extra beurt of het pakken van een extra kaart.

3. Round end.

Als een speler geen kaarten meer heeft, krijgen de andere spelers nog een laatst beurt. De spelers die daarna nog kaarten in de hand heeft moet deze kaarten spelen in hun thuisbasis. Elke speler vergelijkt nu de totale waarde van de kaarten in hun thuisbasis met de totale waarde in de Capital, dit gaat per district. De totale waarde van een district in je thuisbasis mag niet groter zijn dan de waarde in de Capital. Als dat wel zo is moet je alle kaarten uit het district afleggen. 

Hierna kan je bonuskaarten scoren. In de thuisbasis wordt er per district gekeken welke speler de hoogste totale waarde heeft. Die speler neemt de kaart met de hoogste waarde uit de Capital en plaats deze naar beneden op zijn score stapel boven de thuisbasis. Bij gelijkspel maak je gebruik van de gouden tokens.

 

Na 3 ronden is het spel afgelopen. Tel de waarden van alle kaarten in je thuisbasis, je bonuskaarten en 2 punten voor elke gouden token. De speler met de meeste punten wint het spel!

Soloversie

Capital  Lux 2: Generations heeft ook een soloversie. Je volgt in het beginsel de standaard regels. Je speelt tegen de automatische speler genaamd ROB. Probeer de score van ROB te verslaan om het spel te winnen!


Mijn beoordeling

Ik krijg een beetje 'The Hunger Games' feelings van dit spel, omdat je speelt voor de Capital en in districten. Het spel heeft eenvoudige regels met het spelen van  kaarten. Je probeert per district ervoor te zorgen dat de totale waarde niet hoger is dan in hetzelfde district in de Capital. Ook al zijn de regels eenvoudig, je moet wel de juiste beslissingen nemen. Speel je de kaarten voor bonustegels in de Capital of speel je de waarde van de kaart in je eigen thuisbasis. Altijd rekening houdend met dat wanneer de kaarten in je district hoger zijn dan in de Capital, dat je deze af moet leggen terwijl je net zo goed bezig was met het opbouwen van je district. 

Het artwork van de doos vind ik sowieso prachtig. Dat trok gelijk mijn aandacht en is ook echt prachtig om te fotograferen. De speelkaarten hebben hetzelfde toffe artwork. Alleen al het speelmateriaal gaat door de kartonnen insert niet gemakkelijk terug in de doos. Die zou je er net zo goed uit kunnen halen. 

De soloversie heb ik nog niet geprobeerd maar dat ga ik zeker nog doen!

In Capital Lux 2: Generations moet je met een plan komen om je tegenspeler(s) te slim af te zijn en het beste te maken voor je district. Wat mij betreft een vlot en makkelijk kaartspel dat perfect kan zijn als filler. Verwacht geen  diepdenkend kaartspel, maar een kaartspel met interessante acties en mogelijkheden tot het spelen van de kaarten.


Aporta Games heeft dit spel ter review beschikbaar gesteld.