Whale Riders

Gepubliceerd op 15 december 2021 om 15:00

Whale Riders - The Card Game

2 - 5 spelers
20 minuten
Leeftijd: 8 +
Weight: 1.17/5
Uitgever: Grail Games


Bij de voorbereiding op de winter worden de walvisrijders verrast door een plotselinge temperatuurdaling. De Ice Coast zal vroeg bevriezen en zal de reis naar bevoorrading nog gevaarlijker maken dan normaal. De renners binden zich aan elkaar en reizen als groep nog een laatste keer van haven naar haven.


Whale Riders - The Card Game bestaat uit 65 goederen kaarten en 12 haven kaarten. De goederen kaarten zijn: schelpen, kelp, vlees, aardewerk en parels. Deze zijn genummerd van 3 t/m 7. De haven kaarten gebruik je alleen als je speelt met de geavanceerde regels. 

Iedere speler krijgt gedekt 6 goederen kaarten. Met de overige goederen kaarten vorm je in het midden van de tafel een trekstapel. 

In je beurt doe je twee acties:
1. Je speelt één kaart uit je hand en legt deze voor jezelf neer op tafel. 
2. Je pakt een nieuwe kaart van de trekstapel. 

Spelers 'kopen' de goederenkaarten wanneer er in totaal op de tafel evenveel exemplaren van een bepaald type goederen zijn als het nummer dat op de kaart staat.  Alle spelers die kaarten van dat type voor zich hadden liggen, leggen deze op hun eigen gedekte scorestapel. Alle andere goederen kaarten worden van tafel gehaald en afgelegd. 

Bonus goederen kaarten
Sommige kaarten geven twee goederen weer, zoals bij de schelpen, deze telt dan ook als twee kaarten. 

Sneeuwstorm kaarten
Als een speler de sneeuwstormkaart van een bepaald type speelt, wordt deze kaart onmiddellijk afgelegd samen met alle andere kaarten van hetzelfde type.  

Geavanceerde regels met de Havenkaarten
Aan het begin van elke ronde wordt er een nieuwe havenkaart omgedraaid. De getrokken kaart geeft de specifieke handelsgewoonte van deze haven aan. Hierdoor kan het zo zijn dat je in deze ronde bepaalde goederenkaarten niet mag spelen of dat er een extra kaart gespeeld moet worden voordat ze verkocht kunnen worden (4 in plaats van 3 bij de schelpen)

Het spel eindigt wanneer een speler de laatste kaart pakt van de trekstapel. Er wordt dan nog gespeeld om nog een laatste goed te kunnen verkopen, het kan ook zo zijn dat dat niet meer lukt. Dan eindigt het spel direct. Alle spelers tellen de punten op de kaarten uit hun scorestapel en de speler met de meeste punten wint het spel!


Mijn beoordeling

Whale Riders - the Card Game is eenvoudig en vlot kaartspel. De regels zijn simpel, je verzamelt kaarten die je voor je neerlegt en zodra er van één type goederenkaarten evenveel liggen als het nummer dat op de kaart staat, gaat dit type kaart naar je scorestapel. Alle andere kaarten worden afgelegd en speel je weer een nieuwe ronde. Door deze eenvoud is het aan te raden om bijna gelijk ook gebruik te maken van de Havenkaarten. Die zorgen ervoor dat er wat meer actie in het spel, je kan dan niet meer zomaar alle kaarten spelen. Sommige havens laten je bepaalde type kaarten niet meer spelen. De stormkaarten die in erin zitten zijn niet heel makkelijk te onderscheiden van de andere goederen kaarten, ik heb ze ook al eens over het hoofd gezien. 

Whale Riders - the Card Game is een licht kaartspel dat goed zou passen als filler. Maar misschien vind ik deze nog steeds wel te licht als filler. Ik vind het namelijk wel fijn om wat uitdaging in een spel te hebben en ik het gevoel dat ik dat hierin te veel mis. Om die reden is het geen spel dat ik er snel bij zou pakken, maar ik ben er wel zeker van dat anderen dit leuk zullen vinden. Als jij op zoek bent naar een licht kaartspel dat ook goed met kinderen gespeeld kan worden, heb je hier denk ik wel een leuke! Het thema vind ik ook leuk en stiekem maakt dit mij wel heel nieuwsgierig naar het bordspel van Whale Riders.