Stella: Dixit Universe

Gepubliceerd op 30 december 2021 om 15:00

Stella: Dixit Universe

3 - 6 spelers
30 minuten
Leeftijd: 8 +
Weight: 1.11/5
Uitgever: Libellud - Asmodee


Stella is een spel over associaties bij ideeën en interpretaties bij beelden. In elke ronde moeten de spelers in het geheim verschillende Dixit kaarten aan het woord koppelen. 


Hoe speel je Stella?

Iedere speler krijgt een persoonlijk spelersbordje, stift en lantaarnfiche in een eigen kleur. Het speelbord wordt neergelegd. Schud de Dixit kaarten en plaats drie rijen met vijf kaarten naast elkaar. De overige kaarten vormen de trekstapel. Bij Stella zijn er 4 opeenvolgende speelrondes die uit de volgende stappen bestaan:

1. Associëren
Er wordt een woordkaart omgedraaid waar deze ronde mee gespeeld gaat worden. Bekijk alle kaarten goed, welke kaarten associeer je met het woord? In het geheim ga je op je eigen spelersbordje deze kaarten aankruisen. Dit is er minimaal 1 en maximaal 10.

2. Aankondigen
In deze fase maak je bekent hoeveel kaarten je met het woord geassocieerd hebt. Dit doe je doormiddel van je lantaarnfiche. Je plaats deze op het nummer gelijk aan je aantal kaarten. De speler die het hoogste aantal heeft draait het lantaarnfiche om, naar de 'donkere kant'. 

3. Onthullen
Iedere speler onthult om de beurt welke kaarten zij hebben gekozen bij het woord. Als je dezelfde kaarten hebt gekozen als je tegenstander, scoor je punten. Heeft niemand anders dezelfde kaart gekozen, komt het je duur te staan... Er zijn drie situaties.

De Vonk - als er meerdere spelers dezelfde kaarten hebben gekozen krijgen ze en vonk. Al deze spelers kleuren twee sterretjes in het corresponderende vakje.
De supervonk - Als maar één andere speler dezelfde kaart heeft gekozen krijgen zij beiden de supervonk. Je kleur dan twee sterretjes plus de bonusster (ster met het rondje eromheen).
De val - Als geen één andere speler dezelfde kaart heeft gekozen 'val' je. Spelers die gevallen zijn kunnen geen sterren meer verzamelen.

4. Scoren
In deze stap tellen alle spelers de sterren die zij in deze ronde hebben ingekleurd. Elke ster telt als één punt. Die vul je per kleur in op het uitslagenbord.  Spelers in het donker mogen geen enkele fout maken of normaal te scoren. Als dit wel gebeurt moeten zij voor elke vonk en supervonk één ster aftrekken van hun totaalscore. 

Als alle scores opgeschreven zijn, start je de nieuwe ronde. Je wist je spelersbord, worden 5 kaarten in een rij vervangen en pak je een nieuwe woordenkaart.  Na de vierde ronde eindigt het spel. 

Mijn Beoordeling

Ik ben echt fan van Dixit dus deze editie kon echt niet ontbreken in mijn collectie. Als eerste vind ik het artwork van de doos heel gaaf. De geïllustreerde Dixit kaarten die hierin zitten zijn echt prachtig. Stella heeft een leuke twist vergeleken met Dixit, waarin je als verteller een zin of woord geeft waarna elke speler een kaart neerlegt. In Stella ga je doormiddel van een woord (van de woordenkaart) verschillende Dixit kaarten associëren met dat woord. Deze kruis je aan op je eigen spelersbord. Om punten te scoren hoop je dat één of meerdere tegenspelers deze kaart ook hebben gekozen. Zo scoor je punten. Als dat niet zo is, worden je punten in deze ronde gehalveerd. 

Stella is een aanvulling op de Dixit serie. Wat betekent dat je alle kaarten die bij Dixit zitten ook te gebruiken zijn bij Stella, en andersom. Gezien de hoeveelheid uitbreidingen van Dixit (9) kan je hier heel veel mee afwisselen. Er zijn ook genoeg woordenkaarten om mee te spelen, je gebruikt er per spel maar 4. Daarnaast zijn er ook blanco woordenkaartjes waardoor je zelf nog woorden kunt toevoegen. 

Ik vind Stella echt een fantastisch spel en ik denk zelfs dat ik deze er eerder bij zou pakken dan het origineel: Dixit. De manier van spelen en het kiezen van kaarten vind ik erg leuk. Je moet wel goed opletten en ervoor zorgen dat jij niet de meeste kaarten kiest en daardoor valt en minder punten kan scoren. Wat ik wel altijd jammer vind is dat Dixit, en ook Stella, pas vanaf 3 spelers te spelen is. Het is dan natuurlijk wel een partyspel dat ook veel leuker is met meer spelers, zelfs meer dan drie spelers. Dit is wel een reden dat Stella nog niet heel vaak op tafel is gekomen. Maar dat ga ik zeker veranderen!